Чорний перець добре відомий в кулінарії. Але є ще й білий перець. Він широко використовується в тайській, китайській та в’єтнамській кухні. Дає їх одна і та ж рослина – перець чорний. Однак між ними є різниця.
Як стверджують фахівці,чорний перець – це плід, а білий – це насіння. Горошини чорного перцю зривають зеленими незадовго до дозрівання, потім їх сушать на сонці. У процесі сушіння верхній шар зморщується і набуває чорного кольору. Білий перець – це зріле насіння чорного перцю. Щоб відокремити оболонку від насіння, його замочують у воді або використовують хімічні способи відділення. Потім насіння кілька разів промивають під проточною водою, висушують на сонці, але стає воно не чорним, а білим.
Після сушіння чорний перець набуває властивої йому гостроти і пекучості. Найкраще використовувати свіжозмелений перець, оскільки з часом він втрачає свій аромат. Смак і аромат чорного перцю багатший і сильніший, і він набагато гостріший. Використовують чорний перець для приготування страв, в яких необхідно посилити смак. Якщо ж потрібна більш м’яка смакова палітра – білий, у нього аромат легкий, а смак м’якший і тонший. Його використовують як легку приправу.
Якщо горошини чорного перцю тримати в герметичному посуді, він зберігає свій аромат протягом року. А термін придатності меленого перцю не перевищує декількох місяців. Білий перець відносно швидко втрачає свій аромат.
Чорний і білий перець впливають не тільки на аромат страви, а й на їхній зовнішній вигляд. Чорний перець додають у страви з багатою колірною гамою, що готуються з багатьох інгредієнтів. Він органічно підкреслює їхній смаковий букет.
Для білих супів і соусів краще пасуватиме білий перець, який, до того ж, не буде псувати їхній зовнішній вигляд. Він добре поєднується з більш легкими стравами. Білий перець – ідеальний вибір у тих випадках, коли ви хочете додати страві легкої пікантності, не перебиваючи смак інших інгредієнтів.
