Випічка з полуницею

Випічка з полуницею

Цьогорічне весняне тепло довго барилося, тож доброго урожаю полуниці, мабуть, не буде. Ясна річ, господині замислюють, чи потягне родинний бюджет заготовки з улюбленої ягоди у вигляді варення, джему, компоту. Якщо вдома грядки немає, такі ласощі й справді обійдуться у кругленьку суму.
Утім у задоволенні просто поласувати рум’яною соковитою ягодою, додати її у солодку випічку не відмовить собі, певно ж, ніхто. Ароматна ніжна полуниця – символ молодого літа й лагідного сонця.

200 грамів полуниці, 3 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка борошна, 50 грамів вершкового масла, 1 чайна ложка розпушувача (соди), олія для змащення форми.
Яйця збийте за допомогою міксера, поступово додаючи цукор. В отриману суміш покладіть вершкове масло кімнатної температури, всипте просіяне борошно з розпушувачем. Тісто ретельно перемішайте.
Змастіть форму олією, трохи обсипте борошном і акуратно викладіть тісто. Невеликі ягоди полуниці розкладіть зверху на тісті. Випікайте 40 хвилин при 180 градусах.
***
400 грамів полуниці, 300 грамів борошна, 2 яйця, 200 грамів цукру, 150 грамів вершкового масла, 250 мілілітрів молока, 2 столові ложки води, дрібка солі.
Перетріть на крихту охолоджене вершкове масло (100 грамів), борошно (250 грамів), цукор і сіль. Влийте воду й замісіть тісто. Викладіть на дно роз’ємної форми, розрівняйте, зробіть бортики і трохи наколіть виделкою. Поставте в холодильник на 30 хвилин.
Тим часом приготуйте крем. Для цього збийте яйця з цукром, додайте 50 грамів борошна і перемішайте до однорідності. Молоко доведіть до кипіння і тоненькою цівкою введіть у яєчну суміш, постійно помішуючи. Вилийте суміш у каструлю і, безперервно помішуючи, варіть на середньому вогні до загустіння. Зніміть із вогню і додайте решту вершкового масла. Розмішайте і залиште остигати.
Форму з тістом дістаньте з холодильника, накрийте фольгою, насипте зверху гороху чи квасолі, щоб над тістом був вантаж. Запікайте 15 хвилин при 200 градусах. Акуратно зберіть ложкою горох (квасолю) і запікайте корж іще 10 хвилин. Дістаньте з духовки, остудіть.
Кошик-основу наповніть кремом, а зверху щільно викладіть порізану четвертинками полуницю.
***
150 грамів полуниці, 250 мілілітрів молока, 50 грамів манної крупи, 100 грамів борошна, 100 грамів цукру, 2 яйця, 1 чайна ложка розпушувача, 1 пакетик ванільного цукру, олія.
Із молока і манної крупи зваріть кашу й залиште остигати. Потім додайте в манку борошно, цукор, яйця, розпушувач, ванільний цукор і перемішайте до однорідності.
Форму для запікання змастіть олією і присипте манною крупою. Викладіть тісто в форму, а зверху розкладіть ягідки полуниці. Запікайте при температурі 180 градусів 45 хвилин.

Поділися:

Добавить комментарий