Червоний буряк – не тільки смачний, а й дуже корисний для нашого здоров’я овоч. Утім більшість господинь його недооцінюють, обмежуючи застосування приготуванням борщу та вінегрету. Сучасні дієтологи закликають дбайливих господинь переглянути свої вподобання і пригощати родину апетитними салатами, ікрою та десертами з буряком частіше. Головна запорука неперевершеного смаку страви в тому, щоб овоч був соковитим, солодким, із насиченим темним кольором і без жорстких волокон.
Кавказька ікра
700 грамів буряка, 150 грамів волоських горіхів, 4 зубчики часнику, по 1 столовій ложці цукру, олії, оцту, сіль.
Буряк запечіть у духовці. Коли охолоне, очистіть від шкірки й пропустіть через м’ясорубку. Часник потріть на дрібній тертці й розітріть із сіллю. Горіхи підсушіть на сухій сковорідці, очистіть від шкірки й пропустіть через м’ясорубку. З’єднайте горіхи з часником, влийте олію і ретельно розітріть. Змішайте буряк із цією сумішшю, додайте сіль, цукор, оцет. Добре перемішайте.
Салат із сиром
400 грамів буряка, 150 грамів сиру «Фета», оливкова олія і сік лимона за смаком.
Відварений буряк натріть на крупній тертці, полийте лимонним соком та олією, перемішайте. Зверху на цю масу викладіть порізаний кубиком сир.
Сніданок для «сироїжок»
2 редьки, 1 яблуко (кисле), 1 буряк, 0,5 склянки сметани, сіль, цукор за смаком.
Редьку, буряк і яблуко очистити й натерти на крупній тертці. Змішати всі інгредієнти в салатниці, додати сіль і цукор, заправити сметаною і перемішати.
Десерт із чорносливом
800 грамів буряка, 200 грамів в’яленого чорнослива, 150 грамів волоських горіхів, 3 столові ложки розтопленого вершкового масла.
Буряк відваріть, почистіть і натріть на крупній тертці. Горіхи посічіть, чорнослив (попередньо замочений на півгодини в теплій воді) поріжте на шматочки. Все змішайте й заправте маслом.
Фарширований буряк
5 дрібних буряків, 5 столових ложок рису, 4 столові ложки родзинок, 2 столові ложки вершкового масла, 5 столових ложок сметани, 3 чайні ложки цукру, трішки кориці.
Спечені буряки очистіть і видаліть із них серцевину, надавши овочу форму чашки. У зварений розсипчастий рис додайте попередньо розпарені родзинки, цукор, масло й корицю. Все перемішайте, нафаршируйте буряки, залийте зверху сметаною і запечіть у духовці.