Вітаміни  із супермаркету

Вітаміни із супермаркету

Узимку нам, як ніколи, хочеться свіжих фруктів і овочів. По-перше, виснажений холодом організм вимагає вітамінів, по-друге, соковиті, хрумкі плоди нагадують про літнє сонце й тепло, тож покращують настрій. Однак вживання улюблених плодів не в сезон їхнього природного дозрівання має чимало зрозумілих ризиків для здоров’я. Одні з них оброблені всілякою хімією для тривалого зберігання, інші – вирощені в теплицях, де їх щедро підгодовували добривами.
То які ж овочі й фрукти можна класти в супермаркеті до кошика без жодних сумнівів, а від яких краще відмовитися аж до теплих днів?

Яблука. Зимові сорти яблук при правильному зберіганні можуть долежати до середини весни. Скептики кажуть, що користі для людського організму в них уже небагато. І це справді так, якщо порівнювати зі щойно зірваними з дерева плодами. Та взимку, при загальній нестачі вітамінів, цінні й такі фрукти. Тим більше, що яблука містять ще й клітковину, яка необхідна нам для нормального травлення.
Вибираючи яблука в магазині, треба розуміти, що всі вони оброблені воском, тож вдома перед вживанням плоди треба ретельно мити. Не слід вибирати надто крупні яблука. Гігантський розмір може бути ознакою того, що фрукти вирощені із застосуванням синтетичних добрив, які затримують у плоді воду. До речі, зайва вода призводить до зменшення кількості корисних речовин у м’якоті яблука.
Варто віддавати перевагу яблукам із товстішою шкіркою. Це, наприклад, такі сорти, як Ред Делішес чи Апорт. У яблучній шкірці в 6–8 разів більше поліфенолів, ніж у м’якоті. Поліфеноли – це антиоксиданти, завдяки яким клітини нашого організму отримують захист від окислення і швидкого старіння. Вважається, що поліфеноли також зменшують запалення в організмі, які є першопричиною багатьох хронічних захворювань, покращують травлення, роботу мозку та нормалізують рівень цукру в крові.
У магазині кожне яблуко прискіпливо оглядайте на наявність коричневих плям: будь-які пошкодження на шкірці свідчать про те, що плід почав псуватися. Удома бажано тримати яблука в холодильнику. За таких умов у них зберігається більша кількість поліфенолів, ніж при кімнатній температурі.
Цитрусові, банани й інша заморська екзотика. Апельсини, мандарини – чудове джерело вітаміну С. До речі, в апельсинах його більше. Збір урожаю цих фруктів припадає якраз на холодні для нас місяці, тому хімією вони оброблені мінімально. Цитрусові корисніше їсти цілими, а не переробляти на сік, адже вітамін С швидко окислюється і руйнується.
У бананах вітамінів небагато, але в них міститься калій, який необхідний нам для зняття напруги і заспокоєння. Банани обов’язково потрібно мити, бо вони, як і більшість привозних фруктів-овочів, обробляються спеціальним газом, щоб плоди швидше достигали. Якщо банани не мити, під час чищення шкідливі речовини та бруд потрапляють із шкірки на м’якоть, а потім і в наш організм.
У будь-яку пору року наявні в супермаркетах ківі, ананаси, манго, інша екзотика. Вітаміни в них, звісно, є, але користь для здоров’я від вживання цих фруктів дуже сумнівна. Варто лишень замислитися, що зривають їх зеленими, обробляють хімікатами для тривалого зберігання і потім ще довго транспортують на далекі відстані. До того ж у більшості випадків до нас привозять найбільш бюджетні сорти: такі плоди або дуже дрібні, або мають гірші смакові якості.
Овочі. У вирощених не в сезон огірках, помідорах значно більше нітратів, ніж у звичайній літній городині. Але це не означає, що приготований із них салат небезпечний для здоров’я. Вряди-годи не завадить побалувати себе й такою стравою.
Морква й під час зимового зберігання багата на вітаміни В, С, Е, К. Також у ній є каротин. Відварюйте її, а ще краще – натріть сирою і їжте з медом чи сметаною. Це сприяє більш повному засвоєнню поживних речовин і додає захисних сил організмові.
Зміцнити опірні сили організму допоможуть також цибуля і часник.
Буряк – справжня скарбниця вітамінів групи В. Причому під час відварювання ці вітаміни майже не руйнуються. Головне – варити буряки цілими, оскільки розрізані на шматки, вони, як і всі овочі, віддають свої вітаміни у відвар.
Наш «другий хліб» – картопля – у порівнянні з іншими овочами містить найменше корисних речовин. Єдине, чого в ній удосталь, так це крохмалю, від якого ми набираємо зайву вагу.
Майже рекордсменка за вмістом вітамінів – капуста. Навіть при тривалому зберіганні вона не втрачає корисних властивостей. Найкраще вживати її у квашеному вигляді. Але квасити слід тільки методом природного бродіння, а не за допомогою оцту.
Сухофрукти і заморожені продукти. Висушені фрукти містять багато корисних речовин. Із них можна взяти все, чого взимку не вистачає у свіжих фруктах. Однак і сухофрукти треба вибирати правильно. Не спокушайтеся на соковиті, м’ясисті екземпляри кураги чи родзинок. Найвірогідніше, вони вимочені, в найкращому випадку – в содовому розчині. Беріть тверді, добре висушені – ті, що треба розмочувати. Згадайте сушені на сонці бабусині яблука: і зберігалися вони роками, і жувати їх можна було довго, поки стануть м’якими.
Купуючи в супермаркетах заморожені овочі, звертайте увагу на їхній зовнішній вигляд. Наприклад, якщо цвітна капуста має чорні плями на суцвіттях, то жодної користі від вживання такого продукту не буде.
Розморожувати овочі та фрукти треба швидко. В ідеалі слід починати готувати їх одразу. І пам’ятайте, що повторне заморожування призводить до зменшення кількості вітамінів у продукті вдвічі чи навіть утричі.

Добавить комментарий