Виводять камені

Виводять камені

«Допоможіть поповнити знання про рослини, які виводять камені з організму».
Н.С.КУХТА.

Козельці лучні (козлобородник луговой; Tragopogon pratensis) – дворічна трав’яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебло пряме, розгалужене, 30–120 сантиметрів заввишки. Листки чергові, сидячі, лінійні або ланцетні, тонкозагострені, цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові, яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в кошиках. Квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють крайовим квіткам і коротші за сім’янки. Плід – сім’янка з довгим носиком або без нього; на верхівці є чубок, складений із нерівних перистих щетинок, при основі зрослих у кільце. Цвіте у травні – вересні.
Козельці лучні ростуть на луках у Карпатах.
З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини. Рослина неофіціальна.
Хімічний склад слабо вивчено. Відомо, що в коренях є крохмаль, інулін та білки. Всі частини рослини містять гіркий молочний сік.
Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоювальний засіб.
Відвар коріння п’ють при кашлі, жовчнокам’яній і нирковокам’яній хворобах, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри.
Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини.
Цінують козельці і як їстівну рослину. Для їжі придатне молоде листя і коріння. З листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкірки варене коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну капусту. Щоб зменшити гіркоту коріння, його вимочують півгодини в солоній воді.
Порошок з листя козельців використовують узимку для заправки супів (чайна ложка на порцію супу).
Внутрішньо вживають відвар коріння (2 чайні ложки сировини на 200 мл окропу, варять 10 хвилин, настоюють 2 години, проціджують) – по 1 столовій ложці 3–4 рази на день.
Салат: молоде листя козельців замочують на 30 хвилин у солоній воді, виймають, підсушують на рушнику чи салфетці, додають зелену цибулю, дрібно січуть, солять і заправляють вершками (на 200 г листя козельців беруть 50 г зеленої цибулі, 40 г вершків та сіль).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий