Властивості різних видів борошна

Властивості різних видів борошна

Найбільш популярним і затребуваним в Україні є пшеничне борошно – обов’язковий продукт на кухні будь-якої господині. Дієтологи ж радять хоча б зрідка заміняти його на менш калорійні альтернативи: житнє та вівсяне. Можна урізноманітнювати харчування, використовуючи також кукурудзяне чи, наприклад, просяне борошно.

У 100 грамах пшеничного борошна міститься 76,3 грама вуглеводів. Це високий показник, і тому присутність виробів із пшеничного борошна у щоденному раціоні призводить до збиткової ваги. Щоб водночас і про фігуру турбуватися, і від гастрономічних уподобань не відмовлятися, дієтологи радять надавати перевагу іншим видам борошна.
Пшеничне цільнозернове борошно виготовляють шляхом подрібнення цілого зерна пшениці (разом з оболонками (висівками) та зародками). Воно містить менше вуглеводів, ніж звичайне пшеничне борошно, а клітковини та білків більше. Однак і цільнозернове борошно не є низькокалорійним, тому може стати перешкодою під час схуднення.
Житнє борошно корисніше за пшеничне. У житньому хлібі на 20% менше калорій, ніж у білому пшеничному буханцеві. Окрім того, житнє борошно містить менше клейковини, ніж пшеничне, тому легше засвоюється.
Найчастіше з житнього борошна печуть саме хліб. Він вирізняється темним кольором, грубою текстурою та характерним смаком.
Вівсяне борошно виготовляють із меленого вівса. Воно часто входить до рецептів печива. Якщо у вас удома є вівсяні пластівці, перемеліть їх на кавомолці чи в блендері – вийде борошно. Випічка з нього матиме ледь відчутний гіркуватий аромат. Ласуни, які полюбляють вівсяне печиво, знають, про що йдеться.
У вівсяному борошні відсутній глютен (клейковина), отож вироби з нього не володіють такою пухкою текстурою та вологістю, як випечені з пшеничного.
Якщо з’єднати дві частини пшеничного борошна й одну частину вівсяного, готова випічка вирізнятиметься приємною хрусткістю.
Кукурудзяне борошно має приємний жовтий колір і, як і кукурудза, дещо солодкуватий смак. Його можна використовувати в рівних частинах із пшеничним борошном для випічки млинців чи вафель. Оскільки кукурудзяне борошно також не містить глютену, вироби з нього більш щільні та розсипчасті.
Кукурудзяне борошно багате на вуглеводи, тому тим, хто стежить за фігурою, не слід готувати з нього часто.
Пшоняне борошно – дієтичний продукт без глютену. Його отримують із подрібненого зерна проса. Використовують для приготування млинців, пудингів, печива. У цьому продукті міститься значна кількість мікро- і макроелементів, вітамінів, амінокислот, жирних кислот, ферментів, антиоксидантів. Вважається, що пшоняне борошно, як і пшоняна крупа, сприяють виведенню токсинів, що накопичилися в людському організмі.
Із відкритих інтернет-ресурсів.

Добавить комментарий