Волоський горіх, мигдаль, фісташки, фундук…

Волоський горіх, мигдаль, фісташки, фундук…

Горіхи по праву належать до найкорисніших для людського організму натуральних продуктів. Не слід забувати про ці щедрі дари природи і в наших воєнних реаліях. Пакетик із горіхами не буде зайвим у «тривожній валізці», адже завдяки своїй поживності горіхи можуть замінити повноцінний прийом їжі. До того ж вони довго зберігаються. Фундук у шкаралупі – до 12 місяців, мигдаль – до 6 місяців, а волоський горіх – навіть до 1,5 року.

Кожен різновид горіхів має свої особливості.
Ядра будь-якого виду горіхів – справжня скарбниця корисних мікроелементів, мінералів, вітамінів та незамінних поліненасичених жирних кислот, які беруть участь у багатьох процесах у нашому організмі. При регулярному вживанні горіхів з організму виводяться токсини та шлаки, покращуються зір, стан суглобів і шкіри.
Любителі перекусити жменькою смачних ядер, певно ж, помічали, що вони поліпшують настрій і підвищують розумову працездатність не гірше за шоколад. І це не випадково: у горіхах справді містяться речовини, що допомагають впоратися з депресією, знизити згубний вплив стресу і нервового напруження. Вони позитивно впливають на роботу мозку.
Горіхи швидко втамовують голод, забезпечують організм енергетичним запасом. Дарують сяйво волоссю, запобігають ламкості нігтів, а ще зміцнюють імунітет, знижують ризик вірусних захворювань. Головне, включивши улюблений вид горіхів до свого раціону, не надто на них налягати, бо ж при надмірному вживанні навіть корисні продукти можуть спричинити шкоду. Варто взяти до уваги й те, що горіхи є сильним алергеном, тому багатьом людям вони категорично протипоказані.
Волоські горіхи. Ще в давні часи люди помітили, що ядра волоських горіхів допомагають під час лікування ангіни, уражень слизової оболонки, розладів кишківника, анемії. Усе це завдяки тому, що вони насичені білком, амінокислотами, вітамінами та мінералами, йодом та клітковиною. Волоські горіхи радили регулярно їсти при високих розумових навантаженнях, а також при виснаженні.
Утім надмірне споживання волоських горіхів може спричинити діарею, бо у їхньому складі багато олії та клітковини. У 100 грамах цього продукту 654 Ккал.
Арахіс. Продукт позитивно впливає на серце, оскільки містить магній, ніацин, мідь, олеїнову кислоту та багато антиоксидантів. Їсти ці горішки рекомендується навіть людям, які хворіють на цукровий діабет. Арахіс має низький глікемічний індекс – 23, тому не тільки не спричиняє великих стрибків рівня цукру в крові, а навіть допомагає його контролювати. Продукт містить відносно мало вуглеводів, але багато білків, жиру та клітковини.
У середньому у ядрах – 35% білків і 50% жирів, а холестерин повністю відсутній. Наявна в арахісі фолієва кислота сприяє оновленню клітин. Вітамін В3 допомагає концентруватися і не втрачати пильність, а також покращує роботу головного мозку та пам’ять. Мікроелементи, якими насичені ядра арахісу, зміцнюють імунітет.
Купуючи арахіс на ринку, слід пильно придивитися до умов його зберігання. За підвищеної вологості горіхи можуть виявитися зараженими цвіллю. При вживанні такого продукту є високий ризик отруєння.
У 100 грамах арахісу 552 Ккал. При помірному вживанні цих горіхів (замість інших жирних продуктів) можна розраховувати навіть на зниження ваги. Це пов’язано з тим, що, по-перше, арахіс швидко надає відчуття ситості, отож зменшується ризик переїдання. По-друге, високий вміст білка та мононенасичених жирів у арахісі впливає на інтенсивніше спалювання калорій. По-третє, арахіс є джерелом нерозчинної клітковини, що значно знижує ризик набору ваги.
Мигдаль. Ці горіхи також корисні для людей із цукровим діабетом та надлишковою вагою. Наявні в мигдалі жирні кислоти захищають організм від надмірного надходження глюкози в кров. Горішки впливають на відновлення психоемоційного здоров’я, нормалізують сон. Якщо дієта для схуднення передбачає вживання мигдалю, результатом її дотримання буде помітна втрата обсягів у ділянці талії.
У 100 грамах мигдалю 575 Ккал. Недоліком продукту вважають високий вміст фітинової кислоти – речовини, яка перешкоджає засвоюватись певним мінералам – кальцію, цинку та залізу.
І свіжий, і солоний, і підсмажений мигдаль чудово смакує, надає стравам вишуканості. Його використовують також як прянощі.
Фісташки. Регулярне вживання фісташок має позитивний вплив на здоров’я очей, знижує ризики захворювання на катаракту. Завдяки високому вмісту вітаміну В6 ці горіхи можуть впливати на регулювання рівня цукру в крові та утворення гемоглобіну – молекули, яка несе кисень в еритроцитах.
Цінують фісташки також за здатність зміцнювати судини. Вважається, що для покращення їх стану достатньо з’їдати 40 грамів фісташок на день протягом 3 місяців.
У 100 грамах фісташок 557 Ккал. Фісташки рекомендується регулярно вживати людям, у яких інтенсивні фізичні та розумові навантаження; тим, хто нещодавно перехворів і відчуває хронічну втому.
У магазинах фісташки зазвичай продають у соленому вигляді. Авжеж, це смачно, але високе споживання солі настільки негативно впливає на наше здоров’я (ризик інсультів і серцевих захворювань), що будь-яка користь горіхів за такого поєднання повністю нівелюється.
Фундук (ліщиновий, або лісовий, горіх). Споживання фундука сприяє зменшенню запалень в організмі. Це відбувається завдяки високій концентрації у продукті корисних жирів. Фундук має високу енергетичну цінність, тож його полюбляють спортсмени і люди, що займаються активною фізичною роботою. Він корисний для молодого організму на етапі активного зростання. У 100 грамах фундука 628 Ккал.
Як і інші горіхи, фундук має високий вміст алергенів і при цьому часто застосовується у харчовій промисловості для виробництва кондитерських виробів. Отож людям з алергією на горіхи слід ретельно вивчати інформацію на упаковках улюблених солодощів, щоб у разі наявності подразника вчасно відмовитися від покупки.
Також не варто зловживати фундуком людям, які бажають схуднути.
Кедрові горіхи. Як і волоський горіх, цей продукт багатий на йод. Тому рекомендується вживати людям, у яких проблеми із щитоподібною залозою. Кедрова олія допомагає усунути сухість шкіри, позитивно впливає на здоров’я волосся і нігтів. Наявна в ядрах клітковина виводить шлаки і токсини, нормалізує роботу травного тракту.
Вітамін тіамін із кедрових горішків покращує настрій, роботу мозку, пам’ять. Завдяки вмісту інших корисних речовин цей продукт допомагає у боротьбі з безсонням, сприяє підвищенню імунітету й швидшому видужанню від застуд та вірусних захворювань. Наявна в ядрах олеїнова амінокислота запобігає розвитку атеросклерозу.
Кеш’ю. У 100 грамах екзотичного горіха міститься близько 70% добової норми магнію. При нестачі цього мікроелемента в організмі можуть виникати спазми і судоми в кінцівках.
Вживання кеш’ю позитивно впливає на здоров’я кісток, запобігає розвитку остеопорозу, при якому зменшується щільність кісткової тканини. Це пов’язано з високим вмістом у горішках міді. У 100 грамах продукту міститься 2,2 міліграма цінного мікроелемента (110% денної норми!).
Цікаво знати, що в складі кеш’ю майже стільки ж білка, як і у вареному м’ясі. Вміст цукру в горішках досить низький. У 100 грамах продукту 553 Ккал.
Усі наявні в продажу горіхи кеш’ю пройшли обробку на парі ще на своїй тропічній батьківщині (Латинська Америка, Африка). Справа в тім, що за допомогою нагрівання вдається позбавитися і від шкірки, і від токсичної маслянистої речовини під нею. Відомо, що ця речовина при контакті зі шкірою здатна викликати серйозне подразнення і навіть опіки. Тому на експорт кеш’ю відправляють уже після теплової обробки.
У природі плід кеш’ю (горіх) розташований на плодоніжці, схожій на грушу. Плодоніжка має кисло-солодкий терпкуватий смак. За вмістом вітаміну С вона значно перевершує лимон, а за кількістю вітаміну В – апельсин. Оскільки «яблуко кеш’ю» швидко псується, його, на відміну від горіхів, не експортують у далекі країни.
За матеріалами з інтернет-видань.

Добавить комментарий