З гіпотензивними  властивостями

З гіпотензивними властивостями

«Допоможіть знайти траву, яка поєднує діуретичні і гіпотензивні властивості».
Т. З. МІЩУК.

Зизифус справжній (китайський фінік, унабі, ююба; зизифус настоящий; Ziziphus jujuba) – колючий розлогий кущ або невелике (до 3 метрів заввишки) дерево родини жостерових. Листки чергові, короткочерешкові, шкірясті, широколанцетні або видовжено-яйцевидні, по краю тупопилчасті. Квітки двостатеві, дрібні, зеленуваті, п’ятичленні, пазушні, в пучках. Плід – куляста або видовжена кістянка, з червоно-коричневою або жовтою глянцевою шкіркою, з м’ясистим солодким білим або світло-зеленим мезокарпієм і кам’янистим ядром. Цвіте у травні–липні. Плоди достигають у серпні–жовтні.
Зизифус справжній дико росте в Середній Азії. В Криму трапляється в колекціях науково-дослідних установ, на ділянках садоводів-аматорів.
Для лікарських потреб використовують зрілі плоди і листя, яке збирають під час плодоношення рослини і сушать у затінку. Плоди вживають свіжими, сушеними, в’яленими, використовують у кондитерському і консервному виробництвах. Сушать плоди після інактивації ферментів шляхом витримування їх протягом 1–2 хвилин в окропі. Рослина неофіцинальна.
У плодах і листі зизифуса справжнього є дубильні і смолисті речовини, флавоноїди, аскорбінова кислота, каротин, кумарини, цукри, органічні кислоти, ефірна олія. Поряд із цим плоди містять пектини, жирну олію, солі калію і фосфору, а листя – анестезуючі речовини. Вміст аскорбінової кислоти становить: у свіжих плодах – 700–900 мг%, у висушених з інактивацією ферментів плодах – 1500–2000 мг%, у висушених без інактивації ферментів плодах – 5–10 мг%.
Фармакологічними і клінічними дослідженнями підтверджено діуретичні властивості плодів і листя зизифуса (застосовували 10-процентний настій).
За даними клінічних спостережень, плоди мають і гіпотензивні властивості. Встановлено, що оптимальний гіпотензивний ефект викликає 10-процентний відвар плодів у дозі 60 мл 4–6 разів на день, а також свіжі плоди чи цукати по 8–10 штук 3–4 рази на день. Зменшення дози викликає менш помітний гіпотензивний ефект, а збільшення її на 25 і 50 відсотків не призводить до достовірного збільшення депресорної дії.
Найвиразнішу антигіпертензивну дію зумовлює відвар, значно меншу – свіжі й сушені плоди. Активніший фармакодинамічний ефект відвару, можливо, був зумовлений тим, що лікарська форма відвару з фармакологічного погляду є оптимальнішою для прояву його резорбтивної дії.
Особливо виразний гіпотензивний, гемодинамічний ефект плодів зизифуса спостерігається у хворих із гіпокінетичним типом кровообігу. Поряд із гіпотензивним і гемодинамічним ефектом фітолікування плодами зизифуса сприятливо діяло і на загальноклінічні прояви хвороби. В процесі лікування у більшості хворих зменшуються або зовсім зникають головний біль, запаморочення голови, шум у вухах, серцебиття, поліпшуються сон, загальне самопочуття, працездатність і настрій. Крім того, відвар плодів зумовлює помірний седативний ефект.
Побічних негативних реакцій при застосуванні плодів зизифуса не виявлено.
У народній медицині плоди використовують у вигляді відвару при анемії як пом’якшувальний і протизапальний засіб при катарі верхніх дихальних шляхів і гарячці, при виразці кишечнику й кишкових інфекціях.
Недозрілі плоди рекомендуються при проносі й дизентерії, стиглі – при закрепах. Привертає увагу властивість листя знімати (тимчасово, на 5–10 хвилин) відчуття солодкого й гіркого смаку, не впливаючи при цьому на больові відчуття.
Внутрішньо відвар сушених плодів (20 г сировини на 200 мл окропу) вживають по півсклянки 4–6 разів на день протягом 15 днів як гіпотензивний засіб. Свіжі плоди або цукати по 8–10 штук на прийом 3–4 рази на день протягом 15 днів діють як гіпотензивний засіб.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий