З липового цвіту

З липового цвіту

«Які секрети приховує добре всім знайома липа?»
З.Г. ГАВРИШ.

Липа серцелиста (липа сердцелистная; Tilia cordata) – високе, до 25 метрів заввишки, дерево родини липових.
Липа серцелиста росте майже по всій території України в лісах, по чагарниках. Як декоративну рослину її культивують у садах і парках та на вулицях міст.
Для виготовлення ліків використовують суцвіття разом з приквітками, відомі під назвою «липовий цвіт», а також бруньки і плоди.
Збирають липовий цвіт, коли більшість квіток розкриється, а решта перебуває у стадії бутонізації.
Сушать його в затінку на відкритому повітрі або в добре провітрюваних приміщеннях, розкладаючи тонким (3–5 сантиметрів завтовшки) шаром і стежать, щоб сировина не пересохла. На пересушених суцвіттях квітки обсипаються, внаслідок чого знижується якість сировини.
Штучне сушіння проводять при температурі 40–45°. Сухої сировини виходить 30–31 відсоток. Зберігають її у сухому приміщенні, яке добре провітрюється. Термін придатності – 2 роки.
Липовий цвіт відпускають аптеки.
Квітки липи містять ефірну олію (0,05 %), глікозиди гесперидин і тиліацин, кумарин фраксин, сапоніни, дубильні речовини, слиз, каротин, аскорбінову кислоту, цукри та інші сполуки.
Приготовлені з липового цвіту галенові препарати підвищують потовиділення і діурез, активізують виділення шлункового соку, збільшують секрецію і поліпшують відтік жовчі, виявляють протизапальну та м’яку заспокійливу дії.
Настій із липового цвіту застосовують при гарячкових і застудних захворюваннях (грип, катар бронхів), запаленні нирок і сечового міхура та при підвищеному нервовому збудженні у хворих молодшого і похилого віку.
У народній медицині липовий цвіт використовують при непритомності, головному болю, істерії та епілепсії, а також при кашлі, болю у шлунку й кишкових коліках.
Місцево настій липового цвіту використовують для полоскання при запаленнях слизової оболонки рота і дихальних шляхів (стоматит, гінгівіт, ангіна, ларингіт). А у вигляді припарок і примочок – при опіках, виразках, запаленні гемороїдальних вузлів, ревматичних і подагричних болях у суглобах.
При нервових захворюваннях приймають ванни з липового цвіту.
Липовий цвіт входить до складу потогінних та чаїв для полоскання горла, сумішей, якими лікують хворобу шлунку, печінки, кишок, нирок і сечового міхура, нирковокам’яну хворобу, запальні захворювання жіночих статевих органів.
Розім’яті до консистенції тіста бруньки липи прикладають до опіків, гемороїдальних вузлів і абсцесів, використовують для компресів при маститі й подагрі.
Порошком із плодів спиняють кровотечі з носа (в лежачому положенні) та із ран.
Плоди липи їстівні. За смаком вони подібні до горіхів.
З бруньок і молодих зморщених листочків готують весняні вітамінні салати.
Настій липового цвіту (10 г або 3 столові ложки сировини на 200 мл окропу) п’ють гарячим по 1–2 склянки 2–3 рази на день після їди.
Настій столової ложки суміші (порівну) липового цвіту, насіння льону звичайного, коріння солодки голої й аїру тростинового, листя м’яти перцевої та фенхелю звичайного на склянці окропу п’ють по 2–3 склянки на день до їди при підвищеній кислотності шлункового соку.
Настій 2 чайних ложок суміші липового цвіту (40 г), плодів фенхелю звичайного (20 г) і квіток ромашки лікарської (20 г) на склянці окропу п’ють по 1–3 склянки на день до їди при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки.
Настій столової ложки суміші (порівну) липового цвіту, квіток ромашки лікарської і бузини чорної, трави звіробою звичайного та листя ожини сизої на склянці окропу (проціджують охолодженим) п’ють на ніч по 2 склянки при запальних захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів.
Можна приготувати салат. Очищені від лусочок бруньки або молоді листочки липи миють у холодній воді, подрібнюють (бруньки розрізають навпіл), поливають приготовленим із круто зварених посічених яєць, вершків, оцту та гірчиці соусом, солять і посипають дрібно нарізаним листям петрушки і кропу. На 500 г бруньок і листя беруть двоє яєць, склянку вершків, столову ложку гірчиці й оцту та сіль).
Настій липового цвіту (20 г сировини на 200 мл окропу) використовують для полоскання ротової порожнини і горла та протирання обличчя при жирній шкірі.
4 столові ложки суміші липового цвіту (40 г) і квіток ромашки лікарської (60 г) настоюють 15–20 хвилин на склянці окропу, проціджують і використовують для спринцювань зранку і ввечері при запальних захворюваннях жіночих статевих органів.
Відвар липового цвіту (100 г сировини на 2 л окропу, кип’ятять 5 хвилин) додають до лікувальної загальної ванни.

Поділися:

Добавить комментарий