Заготуйте дикі груші

«Як можна використати з лікувальною метою плоди дикої груші?»
К. П. СЕНЬКО.

Груша звичайна (груша дика; груша обыкновенная; Pyrus communis) – велике (20–30 метрів заввишки) листопадне дерево родини розових. Росте по всій території України (крім крайнього Степу) в світлих і мішаних лісах, по чагарниках, на узліссях. Часто розводять у садах.
Для виготовлення ліків використовують плоди, які збирають після повного достигання, коли вони падають самі або легко обтрушуються. Свіжими їх можна використовувати 2–3 місяці, зберігаючи в прохолодному приміщенні. Про запас плоди сушать у сушарках, попередньо при температурі 82– 84°, а потім – при 70°. Рослина неофіцинальна.
Плоди містять дубильні й пектинові речовини, 0,1–0,2% органічних кислот (яблучну, лимонну та інші), аскорбінову кислоту (12–22 мг%), каротин, вітаміни В1 і РР, цукри, ефірну олію та мінеральні солі.
У народній медицині свіжі плоди або виготовлену з них наливку використовують як в’яжучий засіб при розладах шлунку і кишечнику. Відвар сушених плодів вживають при кашлі, проносі, як жарознижувальний та протигарячковий засіб, а грушевий сік – як сечогінний засіб при нирковокам’яній хворобі.
Споживають плоди груші свіжими, сушеними, печеними, вареними і квашеними. Їх переробляють на соки, повидло і квас. Свіжі плоди краще вживати після влежування, бо при цьому зменшується кількість дубильних речовин, знижується кислотність, а крохмаль частково переходить у цукор.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий