Закладаємо на зберігання дарунки осені

Закладаємо на зберігання дарунки осені

Головне завдання господаря восени – зібрати вирощене і покласти його на схов. Фруктами нерідко можна ласувати навіть до весни, якщо створити правильні умови для їх зберігання. Варто додати, що на лежкість плодів впливають і строки їх збирання. Вона знижується при завчасному їх збиранні, а також при запізненні. Плоди вважаються придатними для зберігання, якщо вони набули характерного для сорту забарвлення, насіння в них побуріло. Зірвані плоди не слід довго тримати на відкритому повітрі, а тим більше на сонці. Їх необхідно зразу охолодити.

Яблука

Плоди для зберігання знімають дбайливо і тільки вручну. Для збору використовують кошики, обшиті зсередини мішковиною. При зніманні не слід здавлювати фрукти пальцями. Плід охоплюють всією рукою, вказівний палець упирається в основу плодоніжки. При натисканні на плодоніжку й одночасному повороті нагору фрукт легко відділяється від гілки.
Яблука найкраще зберігати в дерев’яних ящиках місткістю 20–25 кг або в картонних коробках. Ящики повинні бути чисті. Краще, якщо вони зберігалися на сонці. Кожен ряд яблук перекладають стружкою листяних порід. Можна загорнути кожен плід у серветку, просочену вазеліновим маслом. Для просочення 500 серветок потрібно 100 г вазеліну. У такій обгортці варто зберігати, насамперед, плоди з ніжною шкірочкою. Заповнені ящики встановлюють у штабелі. Невелику кількість фруктів можна зберігати і на стелажах у 1–2 шари без сховища. Але при цьому методі фрукти швидше в’януть. Під час зберігання стежать за температурою і вологістю повітря, плоди періодично перевіряють. При перших морозах ящики з яблуками вкривають старим одягом чи матами, тюками соломи. При настанні сталих холодів нижче 10°С яблука ховають у погріб чи сховище.
Яблука осінніх сортів обов’язково збирайте окремо від зимових, тому що етилен, який при цьому виділяється, сприяє швидкому достиганню зимових яблук, через що погіршується їх лежкість. Кожен сорт також рекомендується зберігати окремо.

Груші

Плоди потрібно знімати руками. В жодному випадку не обтрушуйте їх з дерева, бо биті плоди не зберігаються. Знімати їх починають у суху прохолодну погоду, при настанні зрілості. Фрукти знімають разом із плодоніжкою, обережно опускають у кошики, обшиті усередині мішковиною, або плодозбиральні сумки зі знімним дном. Потім плоди сортують, видаляють пошкоджені фрукти. На дно ящика вистилають стружку шаром 1–2 сантиметри. Усередині ящика укладають папір у вигляді конверта – так, щоб вільними кінцями можна було укрити груші зверху, а між рядами роблять прошарок із паперу.
Сортування та упаковка груш виконуються в тіні. Не варто залишати плоди надовго на сонці. Їх без зволікання переносять у підвал, де температура значно нижча, ніж у саду. Чим швидше закладають плоди в пристосоване сховище, тим довше та краще вони зберігаються. Для зберігання груш необхідно підтримувати температуру від 0 до +1°С. При такій температурі груші найменше вражаються мікроорганізмами, краще зберігають смак, аромат, вигляд. На початку зберігання щодня протягом декількох годин бажано провітрювати приміщення. Температура при цьому повинна бути не нижче 0°С.

Виноград

На початку осені достигає виноград. Грона для зберігання найкраще знімати за 5–6 днів до зрілості (тоді припиняється накопичення цукру та знижується кислотність).
Збирайте виноград лише погожого дня, при відсутності роси, адже мокрі ягоди швидко вражаються гниллю. Також не варто братися за цю справу в полуденну спеку, коли через шкірочку посилено випаровується волога.
Плоди також потребують обережного поводження. Зокрема не слід пошкоджувати восковий наліт. Тому зривання варто проводити у бавовняних рукавичках.
Ніжку перерізують секатором чи ножицями, уникаючи різкого струшування чи дотику до ягід. І лише великі грона підтримують долонею знизу.
Заготовлену продукцію не залишайте на сонці, забирайте її під навіс. Водночас вибраковуйте гнилі плоди, які можуть бути джерелом хвороб.
Зберігають виноград укладеним одним шаром у дерев’яних ящиках. Згадану тару заносять до сухого провітрюваного приміщення з температурою +2–8°С та відносною вологістю 70–80%. Щоб до весни виноград залишався свіжим і смачним, можна його обробити. Слід опустити виноград на 15 хв. у теплу (+35°С) воду, потім рівно на 5 секунд занурити в окріп, тоді відразу ж у холодну воду. Охолоджений виноград викласти на чисте полотно і просушити. Після цього засипати тирсою й поставити в сухе прохолодне місце.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий