Запашні цитрусові з кімнатного деревця

Запашні цитрусові з кімнатного деревця

Лимон – один із найбільш популярних видів цитрусових культур. Це – вічнозелене дерево, що скидає листя поступово протягом одного-двох років у міру їхнього старіння. Лимонні деревця ростуть хвилями, формуючи за рік всього три або чотири пагінці.

Цікава біологія

За зовнішнім виглядом листків не завжди можна розпізнати, де лимон, а де інші види цитрусових. Та є одна особливість, характерна для справжнього лимона, – відсутність прилистків. Лимони, які їх мають, є гібридними. До них належать сорти Мейєра, Ташкентський, Ювілейний.
Усі цитрусові накопичують поживні речовини в старих листках, а потім віддають їх новому приросту і достигаючим плодам. Інші листопадні рослини не мають такої здатності.
Коренева система в лимонів не має тоненьких корінців для всмоктування вологи і поживних речовин, як у інших рослин. Та природа розв’язала цю проблему так: на кінцівках гладеньких і порівняно товстих корінців оселилася мікориза, що виконує роль передавального елементу між ґрунтом і рослиною.
Цей корисний грибок гине за тривалої відсутності вологи і слабкої повітропроникності земляної грудки, а також при температурі, вищій +50°С, тож це треба враховувати, плекаючи лимони вдома.
Квітки у більшості сортів лимона білі, але бувають і червонувато-бузкові, особливо під час цвітіння восени або рано навесні. Ростуть вони цілими гронами у пазухах старих листків і на кінцівках пагонів, але бувають і поодинокі квітки.
Формуються квіткові бруньки цілорічно, але найбільше їх утворюється саме у весняний період. Бутони розвиваються майже місяць і тільки потім розпускаються. Цвітіння триває кілька днів. Сприятливі умови для бутонізації й початку цвітіння – 16–18 градусів тепла при вологості повітря не менше 60%. Якщо ж температура значно підвищується або знижується, то виникає багато пустоцвітів. При зниженні вологості відбувається масове обпадання бутонів і квіток. При температурі нижче +10°С мікориза припиняє свою роботу, рослина не отримує необхідну кількість поживних речовин, у результаті чого масово облітає не лише цвіт, а й листя.
Як не дивно, але плід лимона – це багатогніздова ягода. Шкірка буває оранжева чи яскраво-жовта і містить ефірні олії, котрі надають лимону специфічного запаху. Щоправда, гібриди не мають аромату, притаманного справжньому лимону, але смакові якості у них також відмінні. Ростуть і достигають плоди лимона у середньому 6–9, а сорту Люнарія – до 19 місяців, у залежності від умов вирощування.
До речі, стиглі лимони можуть висіти на дереві до трьох років, при цьому періодично змінюючи навесні жовте забарвлення на зелене і знову «достигаючи» до осені. При цьому шкірка плоду потовщується, а м’якуш втрачає свої вітамінні та смакові якості.

Умови для плодоношення

Для нормального розвитку лимонам потрібне інтенсивне, але розсіяне освітлення за відсутності різких температурних перепадів. Вологість має бути не менше 60%, причому як у ґрунті, так і в повітрі.
Виростають лимонні деревця заввишки до 5–7 м (у природних умовах). Крону їх обов’язково слід формувати методом прищипування точки росту над четвертим молодим листком, а іноді – й обрізанням, позаяк старі гілки не галузяться, а дають тільки пагони подовження. Загалом для отримання високого врожаю в умовах закритого ґрунту формування крони – невід’ємна частина агротехніки.
Лимони – найтеплолюбніші з цитрусових, при –7°С гинуть повністю, а при температурі близько 0 °С сильно пошкоджуються. Разом із тим зниження температури повітря до +6–10 °С протягом двох зимових місяців дуже бажане. За таких умов лимони завмирають і їхня потреба у поживних речовинах й освітленні різко знижується. При +1–6 °С усі цитрусові можуть перебувати в темному приміщенні до 4 місяців без шкоди для листкового апарату.

Декілька секретів кімнатної агротехніки

У квартирі є тільки три прийнятних місця для вирощування лимонів: підвіконня, еркер або балкон (лоджія). Щоправда, перший варіант – не найкращий через різкий перепад температур біля вікна (10°С) і всередині кімнати (18–25 °С). Погано й те, що гаряче повітря від радіаторів опалення сильно пересушує лимонне листя, водночас земляна грудка сильно охолоджується, й мікориза перестає «працювати». Такий температурний дисбаланс може викликати масовий листопад і навіть призвести до загибелі деревця. Влітку біля вікна, навпаки, коренева система сильно перегрівається. Земля у вазоні швидко пересихає, і результат теж може бути трагічним. Але навіть розмістивши лимон на підвіконні, цілком можливо отримати до 40–50 плодів за рік. Для цього слід трохи попрацювати.
У першу чергу можна штучно розширити підвіконня, вирізавши з фанери товщиною 6–10 мм поличку, на 10–25 см ширшу за нього. Закріпити її допоможуть пластикові чи алюмінієві кутники. Для посилення освітлення обклейте фанеру зверху харчовою фольгою, що спрацьовуватиме як відбивач світла.
Необхідно утеплити горщик, у якому росте лимонне деревце, обгорнувши його кількома шарами вати й закривши зверху фольгою або целофаном так, щоб убезпечити утеплювач від намокання під час поливів. Утеплити слід і вікно, щоб земляна грудка взимку не охолоджувалася, а влітку не перегрівалася.
Щоб уникнути шкідливої дії опалювальних радіаторів, розширене підвіконня бажано застелити шматком цупкої поліетиленової плівки такого розміру, щоб він повністю закрив радіатор. В результаті розігріте й пересушене повітря поширюватиметься по боках, обминаючи рослини. При цьому сам горщик знизу буде трохи нагріватися. Це підвищить температуру земляної грудки на кілька градусів, що збалансує нагрів крони і кореневої системи.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий