Зберегти яблука та груші свіжими якомога довше

Зберегти яблука та груші свіжими якомога довше

Нинішній рік видався не надто врожайним на фрукти, тому зберегти небагатий врожай яблук та груш якнайдовше – бажання кожного господаря. На щастя, способів це зробити існує вдосталь.
Передусім варто сказати, що зволікання зі збором яблук та груш призводить до значного скорочення строків зберігання фруктів у сховищах. Крім того, ослаблює закладання квіткових бруньок, що спричинить зниження врожаю наступного року. Також знижує лежкість необережний збір плодів. Ні в якому разі не допускається струшування плодів з дерева. Під час цього обламуються плодові гілочки, що також негативно вплине на урожай наступного року.
На подальше зберігання яблук впливає також наявність воскового нальоту, який відіграє роль своєрідного захисного бар’єру плодів, тож проводити маніпуляції потрібно обережно, щоб не зняти його. Якщо немає спеціального плодознімача, можна зробити подібний пристрій з пластикової пляшки, обрізавши її наполовину і прикріпивши горловиною до палиці. Категорично забороняється збирати врожай до сходу роси і після дощу, бо це знижує лежкість плодів.
Головне правило при зборі яблук та груш: чим менший проміжок між зніманням плодів з дерева і закладанням їх у сховище, тим довше і краще вони зберігатимуться. Слід зауважити, що надто висока вологість у сховищі для фруктів не бажана. Визначити її можна за допомогою народного методу. У сховище треба поставити на деякий час тарілку з розсипаною на ній сіллю. За помірної вологості сіль буде злегка вологою, за середньої – мокрою, за сильної – розчинятиметься. Вологість можна зменшити, розклавши у різних місцях ящики з речовиною, що поглинає вологу, – вапном, попелом, деревним вугіллям. Щоб тримати вологість на достатньому рівні, дно сховища затрушують сухим річковим піском.

Зберігання у ящиках

Яблука та груші розкладають у ящики лише у два шари, що сприяє суттєвому подовженню строків їх зберігання і полегшує контроль за станом плодів взимку. За необхідності транспортування плодів дно ящика бажано застелити папером чи агроволокном (його не можна замінити плівкою, що не пропускає повітря), а плоди пересипати стружкою з листяних порід дерев. Категорично забороняється використовувати стружку з хвойних та смолистих порід. Закладаючи плоди у ящики, необхідно стежити, щоб плодоніжки нижнього шару не травмували плодів верхнього шару.

Плоди на полицях

На зберігання слід закладати дещо недостиглі, непошкоджені плоди осінньо-зимових сортів яблук та груш, випробуваних на лежкість. Їх розкладають в один шар на полицях, побілених або притрушених вапном (стіни сховища також бажано побілити). Зверху прикривають тонким шаром стружки листяних порід дерев або грубим сіном. При такому способі плоди зберігаються досить довго.

Зберігання у зерні

Засипані зерном яблука та груші зберігаються свіжими також довго, якщо зерно (жито, пшениця, ячмінь, овес, просо, гречка) сухе та чисте, а стінки посудини, де містяться плоди, пропускають повітря. Посудиною можуть слугувати старі дерев’яні діжки, дерев’яні ящики для зерна, лляні мішки та інше.

У піску, висівках та сіні

У піску, висівках та перетрушені сіном плоди також непогано зберігаються до весни. Пісок та сіно мають бути сухими, а висівки – не прілі, вологістю не більше 15 відсотків. У вибрану тару з доступом повітря плоди укладають поступово одним шаром. У піску яблука можна зберігати і у погребі, а у висівках – лише у коморі. Якщо плануєте зберігати плоди у висівках та сіні, то врахуйте, що недотримання режиму вологості може призвести до появи у яблук і груш «пліснявого» аромату.

Обгорнуті папером

Яблука та груші обгорнуті папером можна тримати в ящиках та іншій тарі в прохолодному приміщенні за температури +2–+3°С.

Підготувала Юлія ХОМЕНКО.

Поділися:

Добавить комментарий