Зелений травневий  борщ

Зелений травневий борщ

Навіть найбільшим любителям борщу, певно ж, хочеться навесні різноманітності. Чудова альтернатива традиційному червоному борщику – перша страва зі свіжою весняною зеленню, передусім щавлем чи кропивою.
Зелений борщ і смачний, і корисний, адже багатий на вітаміни. Цю страву ніколи не обходять увагою у родинах, де дотримуються здорового харчування.

Зі щавлем

400 грамів свинячих ребер, 3 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина, 300 грамів свіжого щавлю, 100 грамів зеленої цибулі, 1 – 1,5 столової ложки солі, 10 горошин чорного перцю, 3 літри води, 1 варене яйце, 2 лаврових листки, трішки олії, сметана за смаком.
Поставте ребра варитися. Піну, яка утворюється, знімайте. Моркву натріть на крупній тертці й спасеруйте на олії.
Після того, як ребра прокиплять 30 хвилин, додайте у бульйон нарізану кубиком картоплю, цілу цибулину, спасеровану моркву, чорний перець горошком, сіль і варіть іще протягом півгодини.
Далі покладіть у борщ дрібно нарізані щавель і зелену цибулю, лаврове листя. Варіть 10 хвилин, потім зніміть каструлю з вогню.
Подаючи на стіл, покладіть у тарілки до борщу сметану та подрібнене варене яйце.
***
0,5 кілограма нежирної свинини, 5 картоплин, 1 морквина, 1 квашений буряк невеликого розміру, 1 цибулина, 5 круто зварених яєць, 200 грамів щавлю, 0,5 склянки білої квасолі, 0,75 склянки томатного соку, петрушка, кріп, 1 чайна ложка цукру, сіль, чорний мелений перець.
М’ясо залийте водою і варіть. Через півгодини додайте попередньо витриману у воді протягом 5 годин квасолю. Коли закипить, перекладіть у каструлю порізану картоплю та натерті на крупній тертці моркву й буряк. Варіть близько 20 хвилин.
За цей час приготуйте на сковорідці засмажку. Обсмажте цибулю, додайте томатний сік, цукор та попередньо зварені й нарізані дрібним кубиком яйця. Відправте засмажку в каструлю з бульйоном. Проваріть усе разом 5 хвилин.
Потім покладіть подрібнений щавель та іншу посічену зелень. Тільки-но борщ закипить, зніміть каструлю з вогню і відставте настоюватися близько 15 хвилин.

Із кропивою

800 грамів курятини (грудинка), 4 картоплини, 2 цибулини, 2 морквини, 2 варених яйця, 2 пучки молодої кропиви, 30 грамів вершкового масла, 2 столові ложки олії, 2 столові ложки сметани, 3 горошини чорного перцю, 2 лаврових листки, 3 літри води, сіль.
Варіть бульйон із курятини протягом 1 години. Далі додайте в нього сіль, перець, лаврове листя, 1 очищену морквину, 1 очищену цибулину й варіть іще 40 хвилин.
У готовий бульйон покладіть велику цілу картоплину й продовжуйте варити. Тим часом посічену цибулю і натерту на крупній тертці моркву спасеруйте на олії до рум’яності. Картоплю наріжте кубиком, а кропиву злегка обдайте окропом.
Із готового бульйону обережно дістаньте курятину, моркву й цибулю. Овочі викиньте, а м’ясо відокремте від кісток і розберіть на волокна. Велику варену картоплину також дістаньте з бульйону й розімніть виделкою до стану пюре, додавши вершкове масло.
Якщо є потреба, долийте в бульйон гарячої кип’яченої води, вкиньте шматочки м’яса, товчену й сиру порізану картоплю. Доведіть до кипіння і через 5 хвилин покладіть засмажку. Варіть до готовності картоплі. Потім додайте подрібнену кропиву й через 3 хвилини вимкніть вогонь.
Не забувайте протягом усього процесу варіння куштувати борщ і за необхідності підсолювати й перчити. Готову страву бажано залишити настоятися протягом 20 – 30 хвилин.
Заправляти сметаною і прикрашати зелений борщ подрібненими вареними яйцями краще вже після того, як окремі порції будуть налиті в тарілки. Однак якщо ви розраховуєте спожити всю страву протягом одного дня, то яйця можна покришити в каструлю.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий