Знищує стафілококи

Знищує стафілококи

«Які рослини знищують стафілококів і стрептококів?»
В.С. МАНЬКО.

Лаванда колоскова (лаванда колосковая Lavandula angustifolia, синоніми: L. spicata, L. vera, L. Officinalis) – вічнозелена сірувато-зірчасто-опушена рослина родини губоцвітих. Півкущик з численними розгалуженими стеблами, 20–60 сантиметрів заввишки. Цвіте у липні-серпні.
Лаванда колоскова походить із Середземномор’я. На території України, переважно в Криму, її культивують як ефіроолійну, рідше – як декоративну рослину.
Для виготовлення ліків використовують квітки, рідше – траву. Суцвіття зрізують через 1–1,5 тижня після початку цвітіння, зв’язують у снопики, швидко сушать і обмолочують (відділяють квітки від стебел). Вихід сухих квіток становить 14–15 відсотків. Із свіжозібраних суцвіть одержують лавандову олію.
Квітки й суцвіття, як сировина для одержання лавандової олії, входять до фармакопей 16 країн світу.
Траву заготовляють в період цвітіння рослини.
Усі частини рослини містять ефірну олію (стебла – 0,19 %, листки – 0,37 % , суцвіття – 0,8–1,2 % ), до складу якої входять ліналоол і його складні ефіри з різними кислотами, кумарини, герніарин, урсолова кислота, дубильні речовини.
Лавандову олію, яка має антисептичні властивості, використовують для лікування гнійних ран і гангрени, а також для поліпшення запаху різних лікарських форм, які вживаються зовнішньо.
При ревматизмі й невралгійних болях розведену в спирті лавандову олію використовують як подразнювальний засіб, який зумовлює приплив крові до шкіри. Лавандову олію використовують і в ароматерапії.
Відділ медичної ботаніки Центрального республіканського ботанічного саду розробив композиції летких біологічно активних речовин вищих рослин (аніс, лаванда, м’ята, троянда, шавлія тощо), які рекомендуються для застосування з метою оптимізації середовища закритих приміщень і підвищення працездатності людей, робота яких пов’язана з постійним нервово-емоційним напруженням. Дозоване введення в повітря високоактивних фітонцидних композицій зумовлює загибель дифтерійних бактерій, стрептококів і гноєтворних стафілококів на 80–97 відсотків, забезпечує поліпшення функціонування нервової й серцево-судинної систем, зменшує стомлення, підвищує реактивність організму людини.
Ароматерапію можна розглядати як складову частину нового наукового напряму фітодизайну.
Лавандова олія широко використовується в фармацевтичній та парфумерній промисловості.
Квітки й траву лаванди використовують у народній медицині як слабозаспокійливий і спазмолітичний засіб при мігрені, неврастенії, нервовому серцебитті, болю у ділянці шлунково-кишкового тракту, як діуретичний і такий, що розріджує жовч, засіб.
Квітки входять до складу сумішей, які застосовують для лікування нервових, серцево-судинних, шлункових, ниркових та інших захворювань.
Сухі суцвіття рослини використовують у побуті як засіб, що відлякує міль.
Настій квіток (20 г сировини на 400 мл окропу, настоюють до охолодження, проціджують) п’ють по півсклянки 3–4 рази на день.
Дві столові ложки суміші квіток лаванди, листя м’яти перцевої (по 20 г), квіток ромашки лікарської і кореневищ з коренями валеріани лікарської (по 30 г) настоюють 15 хвилин на склянці окропу й випивають за день при безсонні.
Одну столову ложку суміші квіток лаванди, листя м’яти перцевої і розмарину справжнього, коріння первоцвіту весняного, кореневищ з коренями валеріани лікарської (по 20 г) заварюють склянкою окропу, настоюють до охолодження і п’ють по 2 склянки на день при мігрені.
Настій на олії (частина квіток на 5 частин соняшникової олії, настоюють 1–2 місяці) використовують для втирань при вивихах і забиттях (як болезаспокійливий засіб).
Настій трьох столових ложок суміші квіток лаванди (10 г), трави чебрецю звичайного (30 г), листя розмарину справжнього (10 г), квіток ромашки лікарської (30 г) у півлітрі окропу використовують для примочок при екземі.
200–300 г суміші трави лаванди, чебрецю повзучого і шавлії лікарської, листя м’яти перцевої, квіток ромашки лікарської, кореневищ аїру тростинового у співвідношенні 2:8:5:5:5:5 настояти 15 хвилин на 2–3 л окропу, процідити і вилити у ванну. Температура води – 32–40°. Тривалість процедури – 30 хвилин. Така ванна діє заспокійливо, дезінфікує і тонізує шкіру.

Поділися:

Добавить комментарий