«Золота» картопля,  або Що вплинуло на ціну найпопулярнішого в українській кухні овоча

«Золота» картопля, або Що вплинуло на ціну найпопулярнішого в українській кухні овоча

Міністерство аграрної політики та продовольства України спростовує можливість здорожчання бульби до 50 гривень за кілограм.
Минулого й позаминулого років о цій порі я купувала в АТБ картоплю другого сорту за 7 гривень. А цього проґавила за 17. Думала, літня пара, яка у вересні брала мішок за таку ціну в «Маркетопті», поспішає. А сьогодні на базарі в Полтаві кілограм «Королеви Анни» коштує аж 35. Щоправда, є й по 28, але іншого сорту, до того ж у мішку багато зеленої. Ажіотажу на оптовому ринку немає, як колись, та й у роздріб не дуже беруть.
– Як кажуть, бідному женитися – то й день короткий, – говорить дядько Микола, з яким, так вийшло, ми разом ходимо поміж точками продажу картоплі на Центральному ринку Полтави. – Нещодавно вирішив придбати картоплю на зиму. Прийшов на базар, тоді ще по 22 гривні за кілограм вона була. Розпитав продавців про товар, прицінився і вирішив у суботу приїхати машиною та й купити. Але ж прийшла субота, а картопля вже по 25 гривень. Я задумався, почав рахувати в голові. Час ішов, і поки я зважився, а картопля вже по 27 гривень. І знову я замислився – чи це я такий нерішучий чи просто невезучий?
Не встиг отямитися, як вона вже по 30 гривень за кілограм. «Ну, хоч по тридцять візьму», – думаю. З рішучим настроєм вирушив на базар, а тут картопля вже по 32 гривні за кілограм і то погана, а хороша – по 35.
Продавець сміється з мене й каже: «Поки ви вирішите, то, мабуть, по 40 гривень будете брати!»
Я подумав: «Не вженуся за цінами, роки вже не ті». Тож вирішив цього року їсти гречку – і корисно, і дієтично.
Скоро, кажуть, картопля сягне 50 гривень за кілограм. Хоча перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький втішає, що такої ціни не буде.
– Зараз ціни на картоплю такі: 20 грн/кг – оптова ціна залежно від сорту і якості й 30 грн/кг – уроздріб, які є сталими протягом двох тижнів. Ми вважаємо, що вони не будуть змінюватися. Підстав для ціни 50 грн/кг немає.
Нинішня ціна достатня, щоб покривати собівартість навіть в умовах зменшення врожайності, а також вона дає змогу імпортувати, – заявив він кілька днів тому.
При цьому Тарас Висоцький зазначив, що цьогоріч через посуху українські аграрії порівняно з минулим зібрали на 4 мільйони тонн, або на 18 відсотків, менше картоплі, що і вплинуло на ціни.
Водночас посадовець запевнив, що Україна імпортує незначні обсяги картоплі, тож кількох десятків тисяч тонн її буде достатньо для стабілізації цін.
«Навесні у багатьох картопля вимерзла – у декого повністю, у декого частково. Літо цього року побило всі рекорди по жарі: пекло добряче, а дощів не було. Купити привозну технічну воду було нереально, бо ціну на неї загилили космічну. Багато хто хотів пробити свердловини, так з’явилися черги на ці роботи, і ті, хто їх бурить, ціни, мабуть, разів у п’ять підняли. Підскочили ціни одразу й на насоси і труби. А ще ціна на електрику в 2,5 разу піднялась.
Також багато дрібних фермерів і приватних господарів перейшли на вирощування чогось іншого, що можна продати дорожче, ніж картоплю. Поїдьте в село та поцікавтесь, за якою ціною скуповують вирощене у селян перекупники. За безцінь беруть! А через рік приїдуть до них же на новенькому авто, а у селян, які горбились на тому городі, грошей не додалось.
Думаю, люди з села розуміють, чому така ціна на картоплю, а ось більшість людей з міста вважають, що ціна штучно створена», – висловлює власну думку в соцмережах математик-інформатик з Дніпропетровщини Сергій Каптур.
«По селах скуповують картоплю по 15 гривень за кілограм, – додає Людмила Прокопчук з Рівненської області. – Якщо комусь дорого, то хай сам посадить та й матиме безплатну. Але ж треба врахувати: щоб виростити «дармову» картоплю, треба вивезти гній на город, перебрати посадковий матеріал, посадити його, посапати, потруїти жуків, підгорнути, підживити, знову потруїти жуків, зібрати, перебрати, знести в погріб…».
У Романа Марчука з Полтави своя точка зору на ситуацію, що склалася:
– Ціну формує ринок. Не базар, а саме ринок! Коли товар буде дорогим для населення, воно буде менше готувати страв з картоплі, й ціна впаде! Хоча я вам скажу: картоплі достатньо, але нема кому її возити на базар, бо чоловіки на війні, а ті, які залишилися, бояться їздити, щоб не «нарватися» на ТЦК та СП. Пенсіонери ж не мають сил. Ситуацією користуються перекупники і набили ціну, посилаючись на те, як важко вирощувати картоплю, хоча до тієї справи не мають ніякого відношення.
– Не пам’ятаю такої посухи, як була цього літа. Наші поля не бачили дощу з середини червня, – говорить фермер з 40-річним досвідом з Миргородського району Віктор Галич. – Минулого року був гарний урожай картоплі, й ціни на неї були низькими, тому цієї весни я засадив нею лише два гектари. Рання «Рів’єра» дозріла нормально, а пізні сорти півтора місяця не могли вибрати через те, що земля затверділа. На городах люди викопували бульби менші, ніж садили. І якість картоплі невисока, бо вона оббита й обдерта грудками. Така, на жаль, довго не зберігатиметься.
А Ярослав Дубинка з Лубенщини дивується:
– Про те, що дорого коштує картопля, можуть писати й говорити лише ті, хто у своєму житті жодного разу не вирощував її. А хто вирощував, той знає, який це трудомісткий і затратний процес. Пляшка води коштує 20 гривень. Про що тут говорити? Пийте воду!..

Яна СОКОЛОВА
Журналіст

Поділися:

Добавить комментарий