Зручні й оригінальні  форми для випікання пасок

Зручні й оригінальні форми для випікання пасок

Уже кілька років великим попитом у господинь у передвеликодні дні користуються паперові форми для випічки пасок. Вони справді дуже зручні у використанні, бувають різних розмірів, мають привабливе святкове оздоблення. До того ж, готова випічка в них довго не черствіє і не втрачає аромату.
Металеві чи керамічні пасківники, які можна використовувати десятиліттями й навіть передавати в родині від покоління до покоління, купують менше господинь, бо ж ціни на них «кусаються».
Якщо ж склалося так, що спеціальної формочки на кухні немає (або таких формочок недостатньо), а продукти для приготування великодньої здоби вже закуплені, можна пристосувати для цієї справи інше господарське начиння чи, наприклад, зробити формочку своїми руками з паперу.

Варто згадати, що за радянських часів господині й подумати не могли, що пасківники можуть продаватися у магазинах, адже в ті роки промисловість такого товару не випускала. А давні пасківники (переважно керамічні) можна було побачити тільки в музейних колекціях старожитностей.
У 1980 – 1990-х роках для випічки пасок активно пристосовували бляшанки від повидла чи томатної пасти підходящого розміру. Пізніше для цієї справи згодилися також банки з-під розчинної кави, консервованого горошку, кукурудзи, ананасів. Власне, такими формочками успішно користуються на багатьох українських кухнях і донині. Головне – не забувати застеляти їх папером, щоб тісто не мало контакту з поверхнею тари. Це тому, що під час нагрівання матеріал, з якого виготовлена, наприклад, банка для кави, може виділяти небезпечні речовини, які перейдуть у продукт харчування. Листок паперу цілком впорається з функцією захисного бар’єру. Причому застеляти папером важливо не тільки бічну частину форми, а й денце. Для цього доведеться попрацювати ножицями.
Щоб «переобладнати» новеньку бляшану банку на форму для випікання, відріжте від неї «кришку». Потім ретельно вимийте тару й висушіть. За допомогою плоскогубців щільно загніть виступаючі гострі краї всередину, щоб верхній обідок був повністю гладким і ви не ризикували поранити об нього руки.
«Бар’єрний» папір не забувайте змащувати олією чи розтопленим вершковим маслом. До речі, за допомогою паперу легко наростити висоту форми для випічки. У такому разі папір значно виступатиме за верхній обідок бляшанки. Але непокоїтись господиням не варто: тісто не витече.
Корисно також знати, що із роллю формочок для пасок чудово впораються різноманітні картонні упаковки для продуктів харчування. Головне, щоб вони були циліндричної форми. У цих випадках пергаментний бар’єр так само обов’язковий.
Якщо господині не важлива ідеально правильна форма великоднього хліба, згодяться для цієї справи й металеві чи силіконові форми для випікання кексів. Зрозуміло, що йдеться тільки про форми у вигляді циліндра, в яких не передбачений отвір посередині.
Не всі знають, що маленькі за розміром великодні вироби можна випікати в звичайних керамічних чашках, з яких ми п’ємо чай. Вони не бояться сильного нагріву й не тріснуть у духовці. Оскільки кераміка добре прогрівається, паска пропечеться якісно. Єдина вимога до чашок – відсутність на поверхні малюнків, бо ж при високих температурах вони можуть зіпсуватися. Тобто треба вибирати чашки однотонного забарвлення.
Окрім чашок, можна використати модні нині супниці. Хороший варіант для випікання пасок – емальований кухоль.
(За матеріалами інтернет-сайта vkusnoo.com.ua).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий